Həddindən artıq duz istehlakı eşitmə itkisi riskini artıra bilər.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, Kyungpook Milli Universitetinin (Cənubi Koreya) tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər.
Tədqiqatda əvvəlcə eşitmə problemi olmayan 40-69 yaş arası təxminən 500.000 insan iştirak edib.
Belə ki, iştirakçılar, qidalarına nə qədər tez-tez duz əlavə etdiklərini və duzlu məhsullar istehlak etdiklərini bildirdikləri bir anket doldurublar. Sorğunu başa vurduqdan sonra alimlər 11 il ərzində iştirakçıların səhhətini izləyiblər.
Müşahidə dövründə 19 188 nəfərdə eşitmə itkisi yaranıb.
Təhlil aydın əlaqəni göstərib ki, iştirakçılar yeməklərini nə qədər tez-tez duzlayırlarsa, eşitmə itkisi riski bir o qədər yüksəkdir. Yeməklərinə həmişə duz əlavə edənlər, neytral dadı seçən insanlarla müqayisədə eşitmə itkisi riski 23% daha çox idi.
Assosiasiya kişilər, gənc iştirakçılar və diabet və ya hipertansiyonu olmayan insanlar arasında xüsusilə güclü olub.
Sonrakı təhlillər aşkar etib ki, C-reaktiv zülal və asetilglikoproteinlər kimi markerlərlə əlaqəli orqanizmdə iltihabi proseslər pozğunluqların inkişafında əsas rol oynayır. Eyni zamanda, qan təzyiqi və damar sərtliyi eşitmə itkisi riskinə əhəmiyyətli təsir göstərməyib.
Mina Mikayılova