• Bakı 10° C

    7.71 m/s

  • USD - 1.7

    EUR - 1.9814

    RUB - 2.2222

Türkiyənin kulinariya xəritəsi daha da genişlənir

DÜNYA

09 Dekabr 2025 | 12:54

Türkiyənin kulinariya xəritəsi daha da genişlənir

MICHELIN Guide Türkiyə 2026-cı il üçün restoran siyahısını təqdim edib.

Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, builki seçim ölkənin gastronomiya sahəsində böyük genişlənməyə səbəb olur.

İzmirdə yeni - iki ulduzlu MICHELIN restoranı açıqlanıb.

• Üç restoran ilk dəfə MICHELIN Ulduzu qazanıb.

• Peşəkarlığı və yaradıcılığı ilə seçilən üç aşpaz xüsusi MICHELIN Mükafatına layiq görülüb.

Bu il siyahıya 54 yeni restoran daxil edilib. Xüsusilə Kapadokiyanın ilk dəfə seçimdə yer alması diqqət çəkib. Qonaqpərvərliyi, qədim ənənələri və özünəməxsus təbii-yerli xüsusiyyətləri ilə seçilən bu bölgə MICHELIN ekspertlərində güclü təəssürat yaradıb. İstanbul, İzmir, Muğla və Kapadokiya birlikdə Türkiyənin zəngin mətbəx irsini əks etdirən 25-dən çox kulinariya üslubunu nümayiş etdirir.

Tədbirdə həmçinin elan edilib ki, gələn ildən etibarən MICHELIN Guide ilk dəfə olaraq bütün Türkiyəni əhatə edən milli seçim təqdim edəcək. Bu barədə əlavə məlumat 2026-cı ilin yanvarında açıqlanacaq.

MICHELIN Guide-in Beynəlxalq Direktoru Gwendal Poullennec bildirib:

"Bu yeni seçim Türkiyənin kulinariya kimliyinin gücünü və yetkinliyini nümayiş etdirir. İstanbul, İzmir, Muğla və indi Kapadokiya boyunca bizim ekspertlər ənənəyə sadiq qalan, eyni zamanda yaradıcılığa açıq olan aşpazları müşahidə etdilər. Öz işinin mərkəzinə bölgənin özünəməxsus təbii xüsusiyyətlərini qoyan, daha məsuliyyətli bişirmə üsullarına üstünlük verən aşpazlar bu il xüsusi diqqət çəkdi. Ölkə üzrə gördüyümüz müxtəliflik, istedad və səmimiyyət Türkiyənin kulinariya səhnəsinin daha da dərinləşdiyini və özünə inamla inkişaf etdiyini bir daha təsdiqləyir.”

Bu genişlənmə ilə birlikdə Kapadokiyadan 18 yeni restoran 2026-cı il seçiminə daxil edilib. MICHELIN ekspertlərini ən çox təsirləndirən isə bölgənin öz ruhu olub. Möhtəşəm mənzərələr və məşhur türk qonaqpərvərliyi ilə yanaşı, Kapadokiya rahat və dinc bir atmosferə malikdir. Bu ab-hava bölgənin mətbəxində də özünü göstərir.

Burada şərəf, ənənə və özünəməxsus dad xüsusiyyətləri mətbəxin əsas sütunlarıdır. Bir çox aşpaz nəsildən-nəslə ötürülən resept və texnikalara sadiq qalaraq, əsrlərdir öz dəyərini qoruyan və bu gün də qonaqları heyran edən dadları eyni orijinallıqla təqdim edir.

İzmirdə ilk dəfə iki ulduzlu MICHELIN restoranı: Vino Locale

İzmir üçün 2024-cü il ilk seçimi zamanı ilk ulduzunu qazanan Vino Locale indi iki ulduzlu MICHELIN restoranı olaraq yüksəlib. Şef Ozan Kumbasar Türkiyə mətbəxinin özünəməxsusluğunu Tayland, Yaponiya və digər ölkələrin incə təsirləri ilə birləşdirən menyu təqdim edir.

İzmirin kənarında, yaşıl bir guşədə yerləşən Vino Locale öz yerinə tam uyğunlaşmış bir məkan hissi yaradır. Kumbasar cütlüyü menyuda yerli və mövsümi məhsulların ön plana çıxmasına xüsusi diqqət yetirir, yeməklər torpaqdan dənizə, tərəvəzlərdən proteinlərə səliqəli keçid edərək həm xarakter, həm də kimlik daşıyır. Seray Kumbasarın xidməti və şərab təklifləri isə bu təcrübəni daha da yüksəldir, peşəkarlıq və səmimiyyəti əks etdirir.

Vino Locale İzmirdə iki ulduz qazanan ilk restorandır. Üstəlik, Türkiyədə bu uğura çatan ikinci restoran olaraq TURK FATİH TUTAK ilə birlikdə iki ulduz səhnəsini paylaşacaq.

Bu il ölkə üzrə üç restoran öz ilk MICHELIN Ulduzunu qazanaraq One Star ailəsinə qoşulub. Hər biri məhsul, məkan və şəxsi üsluba əsaslanan fərqli yanaşmanı təqdim edir.

Kapadokiyada: Revithia bölgəyə ilk ulduzunu gətirir. Demək olar ki, qədim zamanlara dayanan reseptlərdən ilhamlanan mətbəx, zəngin dadlarla yenidən canlandırılıb. UNESCO tərəfindən tanınmış Kayakapı ərazisində yerləşən restoran, şef Duran Özdemirin menyusunda yer alan ənənələri qoruyur: süddə bişirilmiş qoyun, tarhana adı ilə tanınan fermentləşdirilmiş dənli və süd əsaslı şorbalar, həmçinin yerli ədviyyatlar.

İstanbulda: Şeflər Kenan və Pınar Korgan Çetinkaya rəhbərliyindəki Araf öz ilk ulduzunu qazanıb. Kiçik və xarakterik açıq soba restoranı məhsulun keyfiyyətini, dadı və texnikanı ön plana çıxarır. Yeməklər səmimi və cəsarətlidir, Türkiyə dadlarının dərinliyini təmiz və saf formada nümayiş etdirir.

Muğlada: Mezra Yalıkavak, şəhərin kənarında yerləşən gözəl bir məkanında şef Serhat Doğramacının rəhbərliyi ilə fəaliyyət göstərir. Restoran qorunan türk məhsulları və nəsildən-nəslə ötürülən bişirmə texnikalarını əsas götürür. Bağlar, heyvanlar və işləyən təsərrüfat arasında yerləşən restoran, od sobası, fermentasiya, qril və marinad üsullarını düşünülmüş və zərif təqdimatla birləşdirir. Şefin həyat yoldaşı tərəfindən hazırlanan desertlər isə bu unudulmaz təcrübəni mükəmməl tamamlayır.

Bu yeni əlavələrlə Türkiyədə One Star restoranlarının ümumi sayı 15 seçilmiş restoran səviyyəsinə çatır.

Türkiyədə 16 yeni Bib Gourmand restoranı əlavə olunub

Bib Gourmand mükafatı, 1997-ci ildən bəri MICHELIN Guide tərəfindən təqdim olunur və sərfəli qiymətə yüksək keyfiyyətli yemək təklif edən restoranları tanıyır. Bu restoranlar müxtəlif mətbəxləri əhatə edir və hər büdcəyə uyğun keyfiyyətli yemək imkanları təqdim edir.

Bu ilin seçimində ümumilikdə 39 Bib Gourmand restoran yer alır. Onlardan 16-sı yeni olaraq İstanbul, İzmir, Muğla və Kapadokiyadan siyahıya daxil edilib və milli seçim daha da güclənib. İzmirdən Kemal’in Yeri Mülkiyeliler Birliği və Partal Kardeşler Balık Restorant yerli ənənə və məhsulları ən yaxşı şəkildə nümayiş etdirir.

Muğla bölgəsi isə Mandalya və Mezegi restoranları ilə tanınır; təzə, dadlı və sərfəli mətbəxləri ilə qonaqları hər zaman məmnun edirlər.

Kapadokiya isə beş yeni Bib Gourmand ilə MICHELIN Guide-da təmsil olunur. Onlardan biri Babayan Evi, həm də Yaşıl Ulduz (Green Star) mükafatına layiq görülüb. Restoran həm zəngin ənənəvi yeməkləri, həm də Kapadokiyanın yerli məhsullarına verdiyi dəyərlə diqqət çəkir.

Dörd restoran Green Star mükafatına layiq görülüb

Green Star mükafatı, gələcəyin gastronomiyasını formalaşdırmağa töhfə verən ilhamverici təcrübələri ilə müfəttişləri təsirləndirən restoranları vurğulamaq üçün verilir.

Bu il MICHELIN Guide ekspertləri beş restorana Green Star təqdim edib. 2026-cı il üçün isə dörd restoran bu mükafata layiq görülüb:

TURK FATİH TUTAK (İstanbul)

Orfoz (Muğla)

Teruar Urla (İzmir)

Babayan Evi (Kapadokiya)

Bu ünvanlar dinamik, səmimi və gələcəyə açıq gastronomiyanı təmsil edir.

Üç MICHELIN xüsusi mükafatı

MICHELIN Guide Türkiyə 2026-cı il seçimi üçün həmçinin üç Xüsusi Mükafatı təqdim edir. Bu mükafatlar, bilik, fədakarlıq və vizyonları ilə yemək təcrübəsini zənginləşdirən insanları tanıyır. Onlar ölkənin gastronomiya kimliyini formalaşdıran və onu öz ehtirasları və peşəkarlıqları ilə yüksəldən istedadları vurğulayır.

MICHELIN Young Chef Award 2026, Jumbo tərəfindən təqdim olunur və bu il Muğla’dakı Yakamengen III restoranının şefi Duru Akgül-ə verilib. 29 yaşlı şefin yeməklərində texniki bacarıq və regiona bağlılıq diqqət çəkir. Restoran Yaka kəndindəki bərpa edilmiş köhnə neft emalı məkanında fəaliyyət göstərir. Menyuda yerli fermerlərdən və balıqçılardan gələn mövsümi məhsullar istifadə olunur. Şef xüsusilə mavi xərçəng və lionfish kimi növlərlə işləyir və onları dadlı yeməklərə çevirir. Onun imza yeməyi mavi xərçəng salatı qızardılmış kabak kroketləri və ədviyyatlarla təqdim olunur.

MICHELIN Sommelier Award 2026 İstanbul’dakı Neolokal restoranının (One Star və Green Star) sommelieri Ersin Topkara-ya verilib. O, Türk şərablarını yaxşı tanıyır və ölkənin şərab bölgələrinin məhsullarını təqdim edən geniş siyahıya sahibdir. Topkara, şərabları yeməklərlə uyğunlaşdırmaqla restoranın hekayəsini də çatdırır.

MICHELIN Service Award 2026, Olivana tərəfindən təqdim olunur və İzmir’dəki Teruar Urla restoranından Ezgi Serdaroğlu-ya verilib. O, yemək zalını peşəkarlıq və səmimiyyətlə idarə edir, komandaya həm dəqiqlik, həm də qayğı ilə rəhbərlik edir. Qonaqlar yeməyin başlanğıcından sonuna qədər onun nəzarəti altında xidmət alır.

38 yeni restoran MICHELIN Selected siyahısına əlavə edilib

Bu il 38 yeni restoran siyahıya daxil edilərək Selected restoranların sayı 115-ə çatıb. Restoranlarda yeməyin keyfiyyəti ilə yanaşı, Türk qonaqpərvərliyi və atmosferi də diqqət çəkib.

İstanbulun kosmopolit enerjisindən, İzmirin yerli məhsullara bağlılığından, Bodrumun sahil xəttindən, Kapadokiyanın ənənələrinə qədər, seçim Türkiyənin zəngin və müxtəlif kulinariya kimliyini göstərir. 25-dən çox mətbəx növü təmsil olunsa da, ənənə və məhsul keyfiyyəti dəyişməz qalır. Gənc və təcrübəli şeflər bu restoranlarda həm yerli, həm də milli mətbəxin güclü tərəflərini nümayiş etdirirlər.

MICHELIN Guide Türkiyə 2026 Seçimi Qısa İcmalı

İki Ulduz: 2 restoran (1 yeni)

Bir Ulduz: 15 restoran (3 yeni)

Bib Gourmand: 39 restoran (16 yeni)

Selected: 115 restoran (38 yeni)

Green Star: 13 restoran (4 yeni)

MICHELIN Guide yalnız restoranları deyil, həm də Türkiyədəki və dünyanın müxtəlif bölgələrindəki hotelləri təqdim edir. Bu kolleksiya unikal yerləşmə yerlərini əhatə edir.

MICHELIN Keys, 2024-cü ildən etibarən təqdim olunur və Guide-dakı ən seçilən hotellərə verilir. Bu mükafat, dünyaca məşhur ulduzlu restoranlar kimi hotelləri də tanıyır. Hotellər dizaynı, memarlığı, xidməti və xarakteri ilə seçilir. MICHELIN Key simvolu, seçilmiş hotellərdəki əsaslı və unikal təcrübələri göstərir.

Bütün hotellər birbaşa MICHELIN Guide saytından və tətbiqindən rezerv edilə bilər.


SON XƏBƏRLƏR