Çox insanlar bütün meyvələri soyuducuya qoyurlar ki, onlar daha yaxşı qorunsun, ancaq bu praktika hər zaman məqsədəuyğun olmur və bəzi hallarda meyvələrin mühüm qida maddələrini itirməsinə, dadının və teksturasının pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, soyuq temperatur yetişmə prosesini ləngidir. Bu, artıq yetişmiş meyvələrin daha uzun qalması üçün faydalıdır. Amma biz hələ yaşıl meyvələri soyuducuya qoyduqda, onların təbii yetişmə prosesi yarımçıq qalır.
Nəticədə, meyvələr un kimi qurulu tekstura alır, şirinliyi azalır və yetişmə zamanı formalaşan antioksidantların və vitaminlərin bir hissəsini itirirlər.
Məsələn, pomidorlar soyuducuya tez qoyulduqda dadını və ətirli maddələrinin böyük hissəsini itirirlər, bananlar qaralır, içləri isə kaşıya bənzər yumşaq hal alır.
Sitrus meyvələri isə əksinə, soyuğu daha yaxşı qəbul edir, amma onları bir neçə gün ərzində yeməyi planlaşdırırsınızsa, otaq şəraitində saxlamaq daha məqsədəuyğundur. Bu isə göstərir ki, meyvələrin saxlanma yeri təsadüfi seçilməməli, onların xüsusiyyətlərinə uyğun müəyyənləşdirilməlidir.
Meyvələrin daha yaxşı qorunması üçün məsləhətlər
Hələ yetişməli olan meyvələr otaq temperaturunda, hava dövranı olan, günəş işığından uzaq yerdə saxlanılmalıdır.
Tam yetişəndən sonra onları soyuducuya qoymaq olar ki, bir neçə gün də təzə qalsın.
Meyvələri saxlamağa qoymazdan əvvəl yumaq məsləhət deyil, çünki nəm kifin əmələ gəlməsini sürətləndirir.
Həmçinin, klimakterik meyvələri (yığmadan sonra da yetişməyə davam edən və etilen qazı ifraz edənlər: alma, armud, banan) neklimakterik meyvələrdən ayrı saxlamaq lazımdır, çünki birincilər ikincilərin tez xarab olmasına səbəb ola bilər.