Yaponiyada inflyasiyanın sürətlənməsi nəticəsində istehlakçılar ərzaq məhsullarını almaq üçün daha yaradıcı yanaşmalar axtarır.
Bakıvaxtı.az bu barədə "Yonhap"a istinadla xəbər verir.
Belə ki, bu ay Tokioda kələmin qiyməti ötən illə müqayisədə üç dəfə artıb. Yaponiya Bankı faiz dərəcələrini son 17 ilin ən yüksək səviyyəsinə qaldırıb, amma inflyasiyaya uyğunlaşdırılmış maaşlar azalmaqdadır.
Bu, ərzaq xərclərinin ev təsərrüfatlarının büdcəsində daha böyük paya çevrilməsinə səbəb olub. Kələmin qiyməti bir saatlıq əməkhaqqına bərabərdir və düyü qiymətləri 2026-cı ilin yazına qədər yüksək qalacaq.
Yaponlar artan qiymətlər səbəbindən tərəvəz istehlakını azaldıblar və düyü ilə ucuz ədviyyatlar yeməkləri əvəz edir. Hökumət aşağıgəlirli ev təsərrüfatlarına iqtisadi stimullar təklif edir və kənd təsərrüfatı qiymətlərini azaltmaq məqsədilə yeni qaydalar nəzərdən keçirilir.
Əli Hüseynov