Köhnələr deyirdilər ki, heyva nə qədər çox olsa, qış bir o qədər sərt olar. Sərt qış günlərində xəstələnməmək üçün yenidən heyva və heyva qabığına müraciət edəcəyik. Heyva qabığından nüvəsinə qədər tam şəfa anbarı. Qabıqları ürək döyüntüsünə faydalı olan heyva göz sağlamlığına, həzm sisteminə, ağciyərlərə, mədəyə və immunitet sisteminə müsbət təsir göstərir.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, heyva qabığından; Bronxit, pnevmoniya, qrip kimi xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çay hazırlamaq mümkündür. Həm ləzzətli, həm də təsəlliverici broş olan bu çay bədənə də enerji verəcək.
İçindəkilər:
Heyva qabıqları
10 qram cökə
4-5 itburnu
1 çubuq darçın
Hazırlanması:
Bütün ərzaqlar çaydana qoyulur və qazana su doldurularaq 20 dəqiqə qaynadılır. Hazırlanmış bu çaydan hər gün 2-3 stəkan isti içmək lazımdır. Şirinləşdirmək üçün bir çay qaşığı bal ilə istifadə etmək mümkündür. Xüsusilə öskürəyin müalicəsində faydalı olan bu çay soyuq qış aylarında ən böyük dəstəyiniz olacaq.
Bundan əlavə, yalnız heyva yarpaqları qaynadılıb içilsə, ishalı dayandırır. Qızdırma və ishalı kəsir. Həzmsizliyi aradan qaldırır, mədə və bağırsaqları gücləndirir, nazik bağırsaq iltihabını aradan qaldırır. Bədənin inkişafına kömək edir. Heyva ateroskleroz, qaraciyər tənbəlliyi üçün faydalıdır, təzyiqi aşağı salır, öd axını tənzimləyir.
Yarpaqlarının çayı ürək ağrılarına yaxşı gəlir və sakitləşdirici xüsusiyyətə malikdir. Meyvəsindən hazırlanan mürəbbə həzm sistemi xəstəliklərində müalicəvi vasitə kimi çıxış edir. Cinsi istəyi artırır.
Kərə yağında bişmiş heyva; Tənəffüs yolu xəstəlikləri, xroniki öskürək, bronxit və vərəm xəstəliyinə xeyirlidir. Heyva çiçəyi məcunu bal ilə hazırlanıb udularsa, baş ağrısını kəsər. Heyvanı qaynadıb şirəsi çıxarılarsa, həm suyunu içə, həm də heyvanı yeyə bilərsiniz. Bu, öskürəyi tez kəsir, bronxlarınızı açır.
Heyva yarpağı qaynadılır, şirəsi ilə qarqara edilir, bişmiş yarpaqdan hazırlanan püre boğaza qoyularsa, boğaz ağrısını və şişkinliyi aradan qaldırır.
Heyva qabığı və ya heyva tumunu qaynadıb içsələr, sidik yollarının infeksiyalarına xeyirlidir. Həmçinin iştahanı artırır, böyrək və sidik kisəsi iltihablarını sağaldır. Heyva şirəsi bədən tərləməsində çox təsirlidir.
Ağız yaraları və boğaz iltihabları üçün qurudulmuş heyvanın suda saxlanması ilə alınan şərbət ağız qarqarası kimi istifadə olunur.
Aytac Aslan